Spa in Serbia

/   spainserbia.com     Health   / Srpski  

2019-10-02 20:15:20

Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije gojaznosti Evropska Unija razmatra upotrebu takozvanog „semafor“ sistema u trgovini hranom i pićem.

Radi se o oznakama na pakovanju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“, do najmanje zdravog crvenog „E“.

Tu informaciju je evroposlanicima iznela kandidatkinja za evropskkog komesara za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides na saslušanju u Odboru Evropskog parlamenta za zaštitu okoline, zdravlje i sigurnost hrane.

Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da građani žele da imaju tu vrstu informacije i da će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

Sistem „Nutriscore“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije.

Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećer, so) i onih koje su zdraviji (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay


bizlife.rs @bizlifeportal
semafor bizlife uvede zdravu hranu hrane koje https hranom upotrebu takozvanog sistemaUser comments